3 måder ligestilling vil hjælpe mænd

Der er ofte fokus på dem, der er mest undertrykte, når vi taler om ligestilling, uanset om det er mellem forskellige racer, folkefærd, køn eller andet. I det her tilfælde vil vi dog se på ligestilling mellem kønnene, og hvordan det måske snart vil komme mændene til gode. Vi er nemlig ved at have nået det punkt, hvor kvinder ikke længere er dem, der vil gavne mest af ligestilling, og det altså er mændene, der vil komme i fokus.

Det første vi vil se på er havearbejdet, hvor det typisk er mænd og drenge, der bliver sat til den slags arbejde. Hækkeklipper og græsslåmaskine kan sagtens betjenes af kvinder, især når vi med fremskridt i teknologien både har lavet havetraktorer og lettere hækkeklippere, der mindsker behovet for og fordelene ved fysisk styrke. Hvis det betyder, at mænd bruger mere tid på at tage sig af børnene og lave mad, så er jeg sikker på, at det er en byttehandel, de fleste mænd vil sætte pris på. Det kan desuden kun skabe større forståelse for vores medmennesker og dem, der er os nærmest, hvis vi bruger mere tid på de samme ting – og forståelse er altid en ting, der er brug for mere af i verden.

Den anden ting er allerede indirekte blevet nævnt, nemlig mere tid sammen med børnene og i hjemmet generelt, hvilket er to ting, mange mænd kan nikke genkendende til ikke have have nok af. Mange mænd ser stadig deres børn vokse op uden at føle de er der for dem eller lærer dem at kende. Der er ikke sjovt, når ens forståelse af sine børn ikke er bedre end en fremmed kan få ved at se billeder af dem.

Den sidste og ifølge mange mænd verden over vigtigste måde, vi indenfor de næste fem til ti år kan forvente at mænd får samme muligheder som kvinder, er på præventionsfronten. Det er nemlig kvinder, der her har flest muligheder, selvom nogle vil mene at en p-pille eller lignende til mænd ville gavne kvinder mere, fordi de ofte lider af mange forskellige og til tider kraftige bivirkninger som følge af, at de er de eneste, der har adgang til former for prævention, der ikke går ud over følelsen under samleje. De to former for mandlig prævention, der virker mest lovende, er som sagt en mandlig p-pille – og så endda med langt mindre risiko og færre bivirkninger end kvindernes – og en mere permanent men stadig reversibel procedure, der i dets nuværende stadie består i at sprøjte noget ind i mandens nedre dele, der gør det muligt at få børn ved i sidste ende at reducere fertiliteten af sæden til nul.

Det er stadig mænd, der har flest muligheder på de fleste punkter i vores samfund, men det er ved at være tid til at også at give mændene chancen for at træde ind, hvor det traditionelt kun er kvinder, der kan træffe valgene.

Hvad synes du om tjenesten?