5 tips til kælketuren

Hvem husker ikke barndommens sjove kælketure, der gav smil på læben, kilden i maven, dejlige røde kinder og forpustet ånde? Når snemand frost har lagt sit bløde, hvide tæppe af sne ud over Danmark, så find kælken og vintertøjet frem og smut ud til et par timers sjov og leg for hele familien.

Vi har heldigvis masser af gode steder med små eller store bakker, som er oplagte til en god kælketur. Her er 3 tips til en rigtig hyggelig kælketur:

 

Vær varmt klædt på

En af de allervigtigste råd er, at være godt og varmt klædt på – også som voksen. Det er som regel ikke nok med en vinterjakke, da bukserne hurtigt bliver våde, gennemblødte og kolde når sneen fyger op omkring benene. Find i stedet for skitøjet frem. Et par gode vandafvisende skalbukser eller skibukser er perfekte til en dag i sneen. Husk også huer og handsker, da det hurtigt kan blive køligt, når du suser ned at bakken med vinden i hovedet.

 

Husk benzin til motoren

Kælketure kræver masser af energi, når der skal løbes op ad bakken med kælken mange gange. Sørg derfor for at pakke en god madpakke og varme drikke, så legen ikke skal stoppes af sultne maver i utide. Lav fx termoflasker med kaffe/te/varm kakao/varm saftevand, så alle i familien kan få noget varmt undervejs. Husk kopper eller krus. Lav madpakker, der er nemme at spise i det fri med halvfrosne fingre, så som sandwich, pizzasnegle, rugbrødsklappere, grovboller osv.

 

Hold afstand og vær opmærksom

Vær opmærksom på omgivelserne omkring dig – især til dem, der kører foran dig. Det kan pludselig gå meget stærkt. Falder du af kælken, så skynd dig væk fra ”kørebanen”, så du ikke får dem bagved i nakken. Kig også efter veje, søer, skråninger osv. og vær klar på at bremse i tide.

 

Styr med kroppen

Kører du på en gammeldags kælk med slebne stålkanter, kan du få meget fart på. Et gammelt tip er at gnide stearinlys på stålkanterne, så de glider endnu letter i sneen. På den gammeldags kælk er der ingen bremser eller styr, men et enkelt reb, der ikke har anden praktisk funktion end at fungere som tov, når kælken skal trækkes op ad bakken igen. Derfor skal du styre kælken med din krop og din vægtfordeling. Læg evt. den ene hånd bagerst på kælken og styr retningen ved at lægge mere pres på den side eller fjerne presset. Prøv dig frem. Brug fødderne til at bremse med, hvis du får alt for meget fart på. Sæt hælen i og farten aftager.

 

Nyd det og hav det sjovt

Til sidst er der kun at sige, at du bare skal nyde det og have det sjovt – også selvom du er voksen. Kælketure giver masser af smil og latterudbrud.

Hvad synes du om tjenesten?