Du skal læse artiklen her, hvis du gerne vil have inspiration til at styrke medarbejderoplevelsen i din organisation.
Det engelske begreb Employee Experience har over de seneste år været debatteret, og har vundet fodfæste – også i Danmark. Virksomheder er på talentjagt, og samtidig vil de gerne holde på de gode medarbejdere, derfor har der været behov for nogle tiltag, som kan tiltrække og fastholde medarbejdere. Især efter millennials generationen har indtaget arbejdsmarkedet. Millennials har ry for, altid at være på udkig efter den næste mulighed – og de rykker hurtigt videre, hvis de ikke er tilfredse i deres nuværende situation. Derfor er det i dag nødvendigt for virksomhederne at skabe de bedste forudsætninger for, at medarbejderen får en positiv oplevelse. Det drejer sig dog ikke om at omforme arbejdspladsen til en forlystelsespark, men at gøre arbejdspladsen til et godt sted at være for alle. Hos Google er de front-runners inden for employee experience, her tilbydes medarbejderne en lang række fordele lige fra at tage hunden med på arbejde og kabiner til middagslur – til en god pensionsordning og en kantine, som serverer alt! Amazon har kigge ind på arbejdstiden, og har lavet en forsøgsperiode, hvor medarbejdere arbejder på deltid med fuldtidsløn. Andre virksomheder har indført massage og/eller motion i arbejdstiden, børnepasning på arbejdspladsen, aftensmad, fredagsbarer, sommerfester, vaskeri-service, mekanikeraftaler m.m.
Hvad kan du gøre?
Her er fire tips til, hvordan du kan styrke medarbejderoplevelsen.
-
Lyt til medarbejderne
Hvad har dine medarbejdere brug for? Det ved de bedst selv. Spørg dem – eller endnu bedre – giv dem mulighed for anonymt at komme med forslag om alt fra nye computere til medarbejderudflugter. Employee experience består nemlig af alle aspekter i virksomheden, dvs. også om de sidder godt på deres kontorstole, om det sociale fungerer osv.
Måske har dine medarbejdere brug for en hjemmearbejdsdag, hvis det er muligt? Så tip nummer et, er altså at lytte til, hvad de selv siger.
-
Fordele og rabatter
Giv dine medarbejder følelsen af, at de får noget. Du kan fx lave aftaler med kaffebarer, vaskerier, fitnesscentre, cykelhandlere, restauranter, dagligvarebutikker eller lign., som kan give dine medarbejdere rabat eller andre fordele. Måske kan du endda få eller købe billetter til teater, biograf, koncertsteder og Tivoli eller arrangere en massageordning i arbejdstiden. Tænk ud af boksen, hvad har dine medarbejdere brug for, og hvad kan de lide?
-
Udvikling
Vi kommer ikke udenom det! Vi mennesker hungrer efter at udvikle os, om vi vil være ved det eller ej. Men drop kedelige og gammeldags kurser, som hverken du eller medarbejderen får noget ud af. Invester i et Learning Management System, så dine medarbejdere kan lære på computeren og mobilen 24-7. Med et moderne LMS system kan du lave inspirerende læringsforløb eller tilkøbe engagerende læringsspil, så medarbejderne får gode og udbytterige læringsoplevelser.
-
Bedre ledelse
Du har sikkert selv haft en dårlig leder på et tidspunkt i dit arbejdsliv, og ved, at det dræber motivationen, arbejdsglæden og i sidste ende produktiviteten. Kig på dine ledere – er de dygtige? Ikke kun om du kan lide dem, men kan deres medarbejdere lide dem? Er de retfærdige? Har de hård kontrol over de ansatte? Er de empatiske?
Lav fx en anonym undersøgelse, så du hører det direkte fra medarbejderne.
Gå forrest og fortæl ledelsen, hvad du opfatter som god ledelse. Lav ledelsestræning fx på dit nye LMS system, eller tildel lederne litteratur om god ledelse.
De fire tips er blot en vejviser, som måske kan hjælpe dig med at sætte retningen for bedre employee experience i din virksomhed. Rigtig god arbejdslyst.