Fra Flot til Skrot – 3 Myter om Kvindetøj der gør dig Uattraktiv og Fattig

Der er mange idéer når det kommer til mode, og det er tydeligt for de fleste at ikke alle er lige gode. Siden blog-bølgen begyndte, og alle pludselig kunne erklære sig selv for “mode-ekspert”, er det gået helt amok, og det kan være rigtigt svært at finde ud af hvilke råd der gør dig flot, og hvilke der får dig til at ligne skrot.

Der er for mange gode råd derude, til at vi kan liste dem allesammen her. Det behøver vi dog heller ikke – det er nemlig hundrede gange vigtigere at undgå de dårlige råd end at finde de helt rigtige af de gode. Er du nogensinde kommet til at købe en kjole, fordi den passede med hvad du havde læst på en blog eller hørt fra en velmenende veninde? Hvor mange gange har du haft den på? Vi samler her de tre største myter om kvindetøj, og hvorfor du ikke bør lytte til dem!

 

Myte 1: Pris og kvalitet går hånd i hånd

Den typiske tommelfinger-regel – hvis noget er billigt, er det sikkert noget bras – holder ikke i dagens Danmark. Man kan sige mange grimme ting om globaliseringen, men fra et rent mode-perspektiv har den givet mulighed for, at mange forskellige talentfulde designere kan få produceret kollektioner indenfor et overskueligt budget, og gøre mode-markedet så meget mere interessant.

Alt tøj er efterhånden produceret i Kina – om så det er den lækre Prada taske eller det lokale supermarkeds seneste cowboybuks. Det kan lade sig gøre fordi Kina ikke kun producerer bras – der er over en milliard kinesere, tror du ikke nogle af dem ved hvad de laver?

Kort sagt er det muligt at producere høj kvalitet og sælge det til en god pris. Et populært eksempel herhjemme er Second Female der har produceret nogle rigtigt spændende kollektioner siden årtusindeskiftet. De har fundet den helt rigtige balance mellem pris og kvalitet – nemlig høj kvalitet og lav pris. De er alletiders eksempel på, at denne myte ikke holder – pris kan være en indikation på kvalitet, men de to ting går på ingen måde hånd i hånd. De slog op for længe siden.

 

 

Myte 2: Køb aldrig fra dual-gender brands

Denne myte startede egentligt reel nok. Tilbage i 90’erne var det mest almindelige, at en designer fokuserede på tøj til enten mænd eller kvinder. Det giver også okay mening – der er trods alt forskel. Hvis et brand havde tøj til begge køn var det altså en god indikation på, at de gik mere op i penge end design – så kvaliteten var typisk ringe og tøjet kunne sidde helt forfærdeligt. Hvad myte-sprederne i mellemtiden har glemt er, at meget har ændret sig siden dengang.

For det første arbejder designere typisk sammen nu om dage. Der sidder ikke en enkelt person ved Prada og sammensætter hele kollektionen – og selv mindre brands er nu begyndt at brede sig ud. De har fået øjnene op for de fordele der er ved at have flere designere i huset, og de har ingen planer om at vende om igen.

Når man alligevel har flere designere i huset, hvorfor så begrænse sig til enten kvinder eller mænd? Der er overlap imellem moden og stilen for de to køn, så ved at have begge køn i kikkerten er det lykkedes dual-gender brands at lave nogle helt unikke komplimenterende stilarter. Man ser ikke længere en mand i et flot mørkeblåt  jakkesæt, og en kvinde i en lang rød kjole – man ser ét samlet kunstværk hvor helheden er mere end summen af de delene. En af de mest imponerende eksempler på dette i moderne design er Selected Femme der laver smarte styles til både kvinder og mænd, og forstår at udnytte det til det maksimale.

Så ja – hold dig fra dual-gender brands fra halvfemserne… Det gør du nok allerede. Nu om dage er det dog en kæmpe fejl at gå udenom dem: det er her innovationen virkelig sker, og resultaterne er virkeligt lækre!

 

Myte 3: Det bliver moderne igen

Vi har allesammen hørt, at moden er cyklisk – det der var moderne for 20 år siden kommer på mode engang i fremtiden. Kvinder fra hele verden har brugt det som er argument for aldrig at smide noget ud: det bliver jo toppen af poppen igen! Men sådan virker det ikke.

Ja, der kommer løbende nostalgiske modebølger hvor moden fra “gamle dage” får nyt liv. Det er dog vigtigt at skelne her – vi snakker nemlig “nyt liv”, ikke det Frankenstein resultat du får ud af at hive tøjet frem fra gemmerne og smider det på igen.

Tøjet bliver ikke moderne igen. Stilen bliver det givetvis – og måske kan du endda slippe afsted med en original ting eller to – men tiden bliver altså ikke spolet tilbage.

Tro ikke på myten. Smid det gamle tøj til Genbrug eller en anden indsamling, så andre kan nyde godt af det – hvis du hiver det frem fra gemmerne om 20 år vil det kun kunne bruges til fastelavn.

 

Det var de tre store myter om kvindetøj. Hvilke andre myter har du hørt fra veninderne eller damebladene? Del gerne i kommentarfeltet!

Hvad synes du om tjenesten?