Så Meget Koster Det at Bygge Din Egen Hønsegård

Jeg har altid elsket dyr. Det har måske noget at gøre med, at jeg voksede op ude på landet, hvor min far og mor tog sig af køer, grise og et hav af høns. Det lå dog aldrig i kortene, at jeg skulle overtage gården. Nej, jeg skulle have en ”ordentlig” uddannelse, og have alle de muligheder og chancer, mine forældre aldrig fik. Det betød et liv i storbyen, en masse stress og jag, og et flot diplom med mit navn på. Det er da også gået godt: jeg har et godt arbejde, som jeg glædeligt tager til hver morgen, og som betaler en ganske fornuftig sum penge. Men jeg kan ikke lade være med at savne det afslappede liv, og alle dyrene. Jeg besluttede mig derfor for, at flytte til udkanten af byen, hvor jeg kunne få noget frisk lift, og lidt flere kvadratmeter for pengene. Der er ikke plads til køer og grise – men høns skulle der nok lige kunne findes plads til! Jeg besluttede mig derfor for, at få mig min egen lille hønsegård.

Jeg var chokeret, da jeg så prisen på en færdigbygget hønsegård. Det havde endda taget mig lang tid overhovedet at finde nogen, der solgte den slags. Som jeg ser det, er der altså et stort hul i markedet for at nogen, kan lave hønsehuse til en overkommelig pris. I mellemtiden fik de høje omkostninger mig til at bygge min egen hønsegård. Forudsat at du har de grundlæggende gør-det-selv færdigheder, som typisk kræves for at kunne sætte hylder op og klare den grundlæggende vedligeholdelse af hjemmet, vil du nemt kunne lave din egen hønsegård. Alle de ting du skal bruge, kan du finde i en professionel tømmerhandel.

Den primære omkostning, når du vælger at bygge selv, er træet og hønsenettet. Der er selvfølgelig også andre ting, du har brug for, for at kunne gøre hønsehuset vandtæt og varmt. Isoleringsmaterialer er dog ikke særligt dyre, hvis du går til en god tømmerhandel. Hvis du har planer om at lave et særligt design, eller ekstra funktioner, såsom luger til opsamling af æg, eller automatisk fodring, så vil det selvfølgelig koste mere, at bygge hønsegården.

Jeg bruger træ, der er behandlet på en måde, så det egner sig til udendørs brug. Dækplader er særligt nyttige, fordi de overfladebehandles, og er meget stærke. De er med sikkerhed stærke nok, til at bygge bunden af et hønsehus. De er også nyttige til at sætte en lille gård op, som kyllingerne kan løbe rundt i. Kyllingenettet kan bare hæftes direkte til dækketræet.

Til taget kan du bruge helt almindelig tagbeklædning, for at gøre det vandtæt. Det kan du få ganske billigt, og de fleste byggemarkeder kan sælge dig lige hvad du har brug for.

Det skal selvfølgelig også siges, at antallet af kyllinger du ønsker at have, har en direkte indflydelse på, hvad det vil koste dig at bygge din egen hønsegård. Hvis du bare ønsker at have to høns, så kan du nok bygge en hønsegård for under 500 kr. Hvis du gerne vil have flere racer, og ønsker at holde dem adskilt, så skal du selvfølgelig af med lidt mere. Til de fleste menneskers behov, vil omkring 1000 kr. være nok.

Hvad synes du om tjenesten?