Selvkørende biler – Hvornår er Danmark klar til robotter på vejene

Vi lever i en teknologisk tidsalder, hvor teknologien udvikler sig med stor hast.

Der findes allerede et hav af forskellige selvkørende maskiner og robotter i industrien. Men hvornår får vi bilen som er selvkørende?

Denne artikel kiggere nærmere på, hvornår vi kan forvente at se selvkørende robotbiler på de danske veje.

 

Teknologien findes allerede

Rent teknologisk er det allerede nu muligt, at sende selvkørende biler ud på vejene. Dog er lovgivningen et hindring før det kan blive en realitet. Myndighederne stoler ikke nok på de nuværende teknologiske midler til, at give grønt lys til selvkørende biler på landevejene.

Et eksempel på at teknologien allerede kan benyttes er i Teslas nyeste modeller, som er udstyret med et selvkørende robotmodul. Det virker overraskende godt. Bilen er udstyret med en lang række sensorer, som tilsammen fortæller bilen hvad dens næste aktion skal være.

Det er kun et spørgsmål om tid, før selvkørende biler bliver en del af hverdagen. Teknologien har været længe undervejs, og er blevet forsket med i mange år.

 

Problematikken ved selvkørende biler

Den allerstørste udfordring ved selvkørende biler er, at den menneskelige naturlige intelligens forsvinder. Det er en kunstig intelligens som skal agere, reagere og vurdere i trafikken. Spørgsmålet er bare om det kan lade sig gøre?

For at en selvkørende robot kan klassificere forskellige trafikale objekter som fx medtrafikanter, cykellister og gående personer, skal der processeres en masse data på meget få øjeblikke.

Ligeledes er øjeblikssituationer som fx et barn som krydser vejbanen, eller elementer falder ned på kørebanen, hvor man enten er nødsaget til at skifte vognbane eller bremse, noget som også arbejdes intenst indenfor.

Måden vi mennesker kan forudse ting i trafikken er også en udfordring.

Vi kan som person bag rettet forudse forskellige ting i trafikken. Som fx kan vi forudse om en fodgænger går over fodgængerfeltet eller ej, eller om en cykellist drejer til højre eller venstre. Dette er rent instinktivt hos mennesker, med vil være svært at forplante til selvkørende robotbiler.

 

Vi er ikke klar endnu

Generelt set er den brede befolkning her i Danmark ikke klar til selvkørende biler endnu. Lidt ligesom elbiler skal det langsomt integreres i vores bevidsthed. Elbilen er stadig i sin spæde opstartsproces her i Danmark, hvor befolkningen ikke helt er blevet overbevist endnu.

Det samme kan siges om selvkørende biler. Det tager tid, at gøre en robotstyret bil til et almindeligt element her i Danmark. Det er et projekt som over de næste mange år, skal formes og synke langsomt ind i befolkningens bevidsthed.

Hvad synes du om tjenesten?