Tech

Vores samfund hylder selvundertrykkelse

Der er overvejende stor sandsynlighed for, at du enten selv har problemer med selvværd eller kender en, der har. Det er altså mangel på selvværd, som man anerkender, men det vi vil se på her, er et relateret problem, hvor man undertrykker sig selv uden decideret at være bevidst om det. Det handler først og fremmest om de ting, vi gør, som gør skade, men hvor vi enten ikke ser skaden eller undskylder den med, at det gøre mere gavn. Nogle gange gør det endda mere gavn på kort sigt, men hvis man rydder op i sit mentale helbred, så vil man kunne skille sig af med den form for skadelig vane eller opførsel, helt uden at det får nogen negative konsekvenser.

Det ses tydeligt i, at der er så mange, som går mere op i deres udseende og andre udtryksformer end deres kost og livsstil. Det handler altså for eksempel mere om, hvad folk på Facebook synes om din selfie, end hvorvidt de ting du putter i håret eller smører ud på ansigtet er sundhedsskadelige. Det samme kan siges om billedet af din mad på Instagram, hvor du går mere op i andres holdninger end næringen i maden. I samme boldgade er der mange, der har et stort klædeskab, som er propfyldt med tøj og bruger timevis på at sætte det rigtigt sammen.

Sko er endnu en ting, hvor mange ubevidst udfører en form for selvundertrykkelse. Det at have mange par sko anses af mange som værende en selvfølge. I de fleste tilfælde er argumentet det samme med både sko og tøj, hvor de føler sig mere selvsikre, gladere eller på anden måde bruger de her genstande til at støtte sig op ad rent emotionelt. Hvis man ser rent praktisk på det, så er der selvfølgelig forskel rent funktionelt på et par ecco løbesko, vintersko og gummistøvler, så hvis det er af de grunde, man har flere par sko, så giver det ganske god mening. Der er dog sjældent god grund til at have for eksempel højhælede sko, som endda mange af dem er yderst skadelige for fødderne.

Mange modargumenter mod de ting, vi taler om her, er baseret på personlig frihed og at man skal have lov til at klæde sig, så man føler sig godt tilpas. Problemet er, at det er underliggende mentale problemer, der typisk ligger til grund for den utilpashed, man forsøger at dække til med højhælede sko og klædeskabe fulde af tøj. Nogle gange er det blot ens verdensopfattelse, som er så forvrænget, at hele ens værdisæt bliver baseret på materielle ting eller andre eksterne faktorer, som i nogle tilfælde er så meget ude af ens kontrol, at det hele falder fra hinanden på trods af, at man bruger al sin tid og energi på at holde det sammen.

Hvad synes du om tjenesten?